Izdvojeno

Kako duhovno napredovati-3

Sadhana vam dozvoljava da oblikujete svoj dan na način da možete mirno živjeti i u isto vrijeme duhovno napredovati. Iako sadhana može uključivati još mnoge elemente, ovo što smo naveli dovoljno je da postupno ostavite odlike tamasa i rađasa  iza sebe, povećate odliku vrline i ostvarite duhovni napredak.

 

Bala Gopala Yantra

Astrologija - Horoskop

Bala Gopala Yantra ispunjava sve želje, podaruje bogatstvo, slavu i ugled, kao i uspjeh u svemu što osoba poduzima. Ova yantra otklanja sve prepreke, uništava sve grijehe, uroke i prokletstva.

Meditacija

Tišina

Svakoga dana pronađi mirno mjesto i odvoji barem 10 minuta za sebe. Zatvori oči i uđi u svoj unutarnji prostor. U tišini svog uma, polako i duboko diši, osluškuj svoj unutarnji glas. Prepusti se i ne upravljaj mislima. Neka samo teku. Kad završiš, zapiši što si čuo.

Yagya

U Bhagavad-giti (4.31) Gospodin Krišna kaže svom prijatelju Arđuni: “O najbolji iz dinastije Kurua, bez žrtvovanja osoba nikada ne može živjeti sretno na ovom planetu ili u ovom životu. Kako onda može živjeti sretno u sljedećem?”

 

Yagya Update

Vedska yagya

Osvrt na zadnje dvije yagye - Sri Nrisimhadeva Yagya i Sri Gayatri Yagya 

 

Namo brahmanya devaya
 
Ostao sam vam dužan izvještaje sa zadnje dvije yaye koje smo radili 19.05. 2016. (Sri Nrisimhadeva Yagya) i danas, 09.06.2016. (Sri Gayatri Yagya)
 
Sri Nrisihadeva Yagya je bila vrlo posebna i dva razloga; sljedeći je dan bio dan pojave Gospodina Nrisimhadeva i toga je dana moj dragi prijatelj (htio je ostati anoniman i zabranio mi je objavljivanje slika s njegovim likom...) trebao početi nostiti posvećeni prsten koji djeluje na stvaranje pozitivne energije Jupitera u njegovom horoskopu.
 
Kao i obično, prije yagye smo napravili puju i malu ceremoniju za početak nošenja prstena. No kako se muhurta poklapala s početkom yagye, trebali smo sačekati povoljnu muhurtu da moj prijatelj stavi prsten s dragim kamenom prvi put na određeni prst i počne ga nostit.
 
Muhurta za stavljanje prstena je bila unutar 15 minuta, no najbolja je bila baš na kraju tih 15 minuta, s tim da je baš trebalo pogoditi. I kako je yagya odmicala mi smo se sjetili da je došla muhurta, ali nekako smo s bili koncentrirani na yagyu i taman smo se sjetili u to najpovoljnije vrijeme.
 
Istovremeno, u tom trenutku sam pozvao Gospodina Nrisimhadeva da dođe na yagyu i primi naše ponude. Dok je moj je prijatelj stavljao prsten na prst, u isto sam vrijeme ja prizvao Gospodina Nrisimhadeva. I tada, u
tom se trenutku s neba čula gromoglasna grmljavina, kao da se para omotač univerzuma. Točno u isto vrijeme!
 
 

Sri Nrisimhadeva na yagyi

 
Kiša je počela padati kao iz kabla i sve to ne bi bilo ništa čudno da Gospodin Nrisimhadeva ne voli kišu i da ne ostoji opis u vedskim spisima kako se Gospodin Nrisimhadeva pojavio iz stupa u kraljevskoj dvorani demonskog kralja Hiranyakashipua koji je terorizirao čitav univerzum.
 
Evo citata iz Bhagavata Purane 7.8.12-17:
 
“O najnesretniji Prahlada, uvijek si opisivao svevišnje biće kao da je to netko drugi, a ne ja; svevišnje biće koje je iznad svega, koji je kontrolor svakoga i koji je sveprožimajući. Ali gdje je on? Ako je svugdje, zašto onda nije prisutan predamnom u ovom stupu?
 
Zbog toga što pričaš toliko besmislica sada ću ti odrubiti glavu. Daj da vidim tvog najobožavanijeg Gospodina kako će te doći zaštiti. To želim vidjeti.
 
Tako je Hiranyakashipu čija je tjelesna snaga bila ogromna, opsjednud bijesom, grubim riječima korio svog uzvišenog sina Prahladu koji je bio bhakta. Proklinjući ga ponovo i ponovo, Hiranyakashipu je uzeo svoj mač, ustao sa svog kraljevskog trona i s velikim bijesom udario u stup.
 
Zatim se unutar stupa začuo zastrašujući zvuk, kao da se raspuknuo omotač univerzuma. O dragi moj Yudhishthira, taj je zvuk dosegnuo čak i prebivališta polubogova poput Gospodina Brahme, a kada su ga čuli, polubogovi su mislili: 'Oh sada su naše planete uništene.
 
Dok je pokazivao svoju izvanrednu snagu, željeći ubiti svog vlastitog sina, Hiranyakashipu je čuo taj čudesan, zaglušujući zvuk kojeg nikada prije nije čuo. I ostali vođe demona su bili prestrašeni kad su čuli taj zvuk. Nitko nije mogao otkriti izvor tog zvuka u sabornoj zgradi.
 
Kako bi dokazao da je izjava Njegovog sluge Prahlada Maharaja stvarna - drugim riječima, da bi dokazao da je Svevišnji Gospodin svigdje prisutan; čak i unutar stupa u sabornoj zgradi - Svevišnja je Božanska Osoba, Hari, ispoljio oblik koji nikada prije nije bio viđen. Taj oblik nije bio niti čovjek niti lav. Tako se Gospodin pojavio u svom čudesnom obliku u sabornoj zgradi.”
 
E taj je grom zvučao baš tako...
 
 
Yagya-NrisimhadevaOvdje je slika za vrijeme yagye - plamen izgleda poput Gospodina Nrisimhadeva - dva plamteća oka i lavlja griva.
 
 

Sri Garuda

 
Naravno Gospodina uvijek prate njegovi pratioci. Rečeno je da Gospodina Višnua uvijek nosi na svojim leđima njegov sluga Sri Garuda koji izgleda poput orla. Garuda je tako poseban da kada maše svojim krilima, vjetar koji tako stvara vibrira vedske himne. Ako negdje vidite ogromnog orla čije mahanje krilima stvara vedske himne, to je sigurno Garuda.
 
Yagya-GarudaNa ovoj se slici vidi kako je Sri Garuda došao na yagyu i prihvaća ponude. Jasno se vidi njegov kljun, krila, rep i pandže (gleda u lijevo prema naručiteljima yagye).
 
 

Sri Surya-Narayana

 
Danas je isto bilo vrlo zanimljivo... Obožavali smo Gospodina Surya-Narayanu recitiranjem gayatri mantre, nudeći ponude agniju i kad sam uslikao svetu vatru na slici se pojavio Gospodin Surya-Narayana.
 
Evo slike...
 
 
Na slici se jasno vidi lice, oči ruke...
 
Bilo je tu još nekih zabava, ali nećemo sada javno o tome... he he
 
Gospodin Sri Surya-Narayana je danas došao na Gayatri yagyu i sve vas je blagoslovio. Možete očekivati nešto vrlo, vrlo povoljno... :-)
 
 

Kako znati da li je yagya prihvaćena?

 
Kao što piše u svetim vedskim spisima, kada se radi yagya, na kraju yagye treba biti dokaz da je yagya prihvaćena i da je sve bilo u redu. Ponekad se čuje zvono, ponekad glasanje vedskih stihova i mantri, a ponekad padne kiša kao znak da je yagya bila uspješna (postoje i drugi znakovi).
 
Na obje zadnjje yagye je pala kiša - prošli put i danas isto.
 
Iz Bhagavad-Gite saznajemo neposredno od Gospodina Krišne koji kaže: “Sva živa bića opstaju zahvaljujući žitaricama koje nastaju zbog kiše. Kiša nastaje obavljanjem yagye (žrtvovanja), a yagya nastaje iz propisanih dužnosti.” (Bagavad-Gita 3.14. 
 
Obavljanje yagye privlači kišu, pored toga što ispunjava želje, čisti lošu karmu i privlači sve povoljnosti onome tko u yagyi sudjeluje.
 
Mnogi od vas su mi pisali kako im se životna situacija popravlja od kada sudjeluju u yagyi. A kako i ne bi kada je rečeno da bez yagye osoba ne može živjeti sretno ni u ovom ni u sljedećem životu...
 
Puno pozdrava i dobrih želja...
 
 
Napomena
 
Sve su slike neobrađene i dodane u tekst onakve kakve su bile kada su uslikane.
 
 
 
 
 

Zadnje pogledano

Sadhana

Bolje spavam, osjećam se zdravije i smirili su se simptomi stresa.

Ante B. (Split)