Ekadashi Vrata

Ekadashi Vrata

Ekadashi Vrata je najmoćnija pokora kojom svatko može promijeniti svoju karmu, osloboditi se posljedica loše karme i steći bogatsvo pobožnih djela.

 

Ekadashi je sanskritska riječ koja ukazuje na broj jedan (eka) i broj deset (dashi), što označava broj jedanaest. Jedanaesti dan nakon punog mjeseca (Purnima) i jedanaesti dan nakon mladog mjecesa (Amavasya) nazivaju se Ekadashi

 

Razlikujemo dvije vrste Ekadashija - Ekadashi za vrijeme rastućeg mjeseca (svijetli ili Shukla Ekadashi) i Ekadashi za vrijeme opadajućeg mjeseca (tamni ili Krishna Ekadashi).

 

Shukla Ekadashi dolazi za vrijeme Shukla Pakshe ili svijetle četrnaestodnevnice kada mjesec raste (poznata još kao Gaura Paksha), dok Krishna Ekadashi dolazi za vrijeme Krishna Pakshe ili tamne četrnaestodnevnice kada mjesec opada. Riječ Paksha označava lunarnu fazu kalendarskog mjeseca i doslovno znači “strana”.

 

Vedski se kalendar temelji na mjesečevim fazama ili mijenama koje se još nazivaju tithi. Tithi označava vrijeme koje je potrebno Mjesecu da prijeđe unutar jednog dana kako bi povećao radaljinu između njega i Sunca za 12 stupnjeva. Kada prijeđe 360 stupnjeva, kažemo da je prošao lunarni kalendarski mjesec.

 

 

Važno je slijediti Shuddha Ekadashi

Kada se pojavi 11. tithi, poznat je kao Ekadashi. Puno je pravila za izračunavanje tithija, no ono što je važno znati da Ekadashii Tithi treba biti čisti ili Shuddha. Jedino je Shuddha Ekadashi ili čisti Ekadashi primjeren za slijeđenje zavjeta i posta. Stoga ponekad na kaledaru imamo Ekadashi tithi, ali nije čist i stoga nije primjeren za post, pa se onda posti na slijedeći dan, Dvadashi ili dvanaesti tithi.

 

Slijeđenje zavjeta na dan Ekadashija naziva se Ekadashii Vrata. Riječ vrata označava zavijet.

 

Ekadashi vrata je jedan od najvažnijih zavjeta koji dolazi dva puta tijekom svakog mjeseca - jednom kada Mjesec raste (Ekadashi za vrijeme Shukla Pakshe), a jednom kada Mjesec opada (Ekadashi za vrijeme Krishna Pakshe).

 

 

Kako slijediti Ekadashi

Slijeđenja zavjeta Ekadashija je propisano u svetim spisima i treba ga slijediti tako da se toga dana ne jedu žitarice i mahunarke. Ove namirnice uključuju žitarice od kojih se radi brašno i kruh poput pšenice, ječma, raži, i zobi. Ta kođer ne treba uzimati rižu, kukuruz, sve vrste leća, sve vrste dahla, sve vrste grahorica poput soje, mahuna, zelenog graška, kikirikija, keroba, rogača te začina poput vanilije, kardamoma i gorušice (od koje se radi senf)

 

Također ne treba konzumirati i činiti sljedeće:

 

 • jesti meso, ribu, jaja, gljive, češnjak, luk, kapulu, vlasac, sve vrste fermentiranih pripravaka koji sadrže ocat ili alkohol poput kiselih krastavaca i paprike, sve vrste čokolade, senf, 
 • piti kavu i alkohol
 • pušiti cigarete ili uzimati bilo koju vrstu intoksikacije
 • posjećivati groblje ili krematorij
 • boraviti na mjestima gdje je izražena odlika tamasa (neznanja)
 • djelovati na način koji se protivi načelima dharme
 • brijati se ili šišati
 • rezati nokte
 • čupati dlake ili se depilirati

 

Na dan Ekadashija povoljno je činiti:

 

 • što više mantrati maha-mantru (idealno 64 krugova na japa brojanici)
 • čitati i studirati vedske spise poput Bhagavad-Gite i Bhagavata Purane (Srimad Bhagavatam)
 • obožavati božanstva Vishnu inkarnacija ili Krishne
 • nuditi listove Tulasi stopalima Vishnua ili Krishne
 • pjevati bhajane (devocijske pjesme)
 • izvoditi kirtanu (ekstatični devocijski ples)
 • slijediti zavjet brahmacharije ili uzdržavanja od seksa
 • slijediti načela dharme
 • postiti od hrane i ako je moguće vode
 • probdijeti cijelu noć do jutra
 • svaka 2-3 sata napraviti arati božanstvima
 • prekinuti s malo mlijeka i žitarica post u pravo vrijeme sljedeći dan

 

Ako nije moguće postiti od hrane i vode, može se uzeti voda jer ona ne prekida post. Ako je naporno postiti bez hrane, mogu se konzumirati voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, sol i papar (preporuča se za one koji su početinici u slijeđenji zavjeta Ekadashija).

 

Post treba prekinuti unutar zadanog vremena koje je navedeno na kalendaru za najbliži grad u kojem osoba živi.

 

 

Dobrobiti Ekadashi vrate

Ekadashi vrata jedan je od najboljih načina čišćenja loše karme. Padma Purani se navodi kako će onaj tko slijedi zavjet Ekadashija uživati u jednakim dobrobitima koje se dobiju izvođenjem žrvenih vatri.

 

Nuđenjem Tulasi listova Gospodinu Vishnuu ili Krishni stječe se dobrobit kao da je obavljeno 10 milijuna žrtvovanja. Ako netko samo spomene ime Ekadashi, Yamadute, sluge Yamaraja koji uzrokuju strah u srcima svih koji će umrijeti, bježe u strahu. 

 

Yamaraj je kralj smrti koji upravlja dužinom života te posljedicama dobrih i loših djela svih živih bića u ovom univerzumu.

 

Ekadashi je najbolji od zavjeta jer njegovim slijeđenjem počinjena griješna djela i njihove posljedice nestaju. Ako netko na dan Ekadashija lijepo ukrasi oltar na kojem se obožava božanstvo Gospodina Vishnua ili Krishne, obožava božanstvo, mantrama, plesom i pjesmama te ponudi ghee-lampu Gospodinu, on odlazi na kraju života u duhovni svijet da prebiva s Gospodinom.

 

One koji ne slijede zavjet Ekadashjija napušta sreća, bogatstvo i napadaju ga bolesti. U sljedećem se životu rađa kao seoska svinja nakon ispaštanja na paklenim planetama. Za onoga tko jede žitarice i mahunarke na dan Ekadashija nema izbavljenja iz pakla, sa svakim zalogajem postaje odgovoran za griješna djela i posljedice koje se dobivaju ubojstvom 10 milijuna brahmana. Osoba koja jede žitarice i mahunarke na dan Ekadashija sudjeluje u lošoj kolektvnoj karmi i grijesima svijeta jer na taj dan posljedice griješnih djela prebivaju u žitaricama i mahunarkama.

 

Međutim, onaj tko posti na dan Ekadashija dobiva dobrobiti kupanja u svetoj rijeci Gangi i ostalim svetim rijekama koje pročišćavaju od posljedica loše karme. On je pročišćen i njegovo je srce čisto poput planinskog jezera. On živi u Vaikunthi, u duhovnom svijetu gdje nema tjeskobe.

 

Žena koja zajedno sa svojim suprugom slijeti zavjet Ekadashija dobiva dobru djecu i postaje sretna. Ona žena koja još nema muža, dobit će dobrog muža. Za onoga tko s ljubavlju i predanošću ponudi Gospodinu Vishnuu ili Gospodinu Krishni ghee-lampu na dan Ekadashija, nema načina da se izmjeri njegova dobra sreća. Njegova je pobožnost neizmjerna.

 

Supruga koja sa svojim mužem ostane budna cijelu noć i obožava Gospodina, odlazi zajedno sa suprugom u prebivalište Gospodina i ostaje tamo u potpunom blaženstvu. Sve što se ponudi Gospodinu na dan Ekadashija pretvara se u povoljni rezultat koji je neiscrpan. Čak i ako netko slučajno posti na dan Ekadashija, na kraju života odlazi u duhovni svijet.

 

Onaj tko na dan Ekadashija otiđe u hram Vishnua i ponudi mu ghee-lampu, za svaki korak prema hramu dobiva rezultat Ashvamedha žrtvovanja. Jedno obavljeno Ashvamedha žrtvovanje priskrbljuje dovoljno dobru karmu da osoba može postati vladar cijele planete Zemlje. Stotinu takvih žrtvovanja stvara dobru karmu da osoba može dostići položaj Indrekralja rajskih planeta.

 

Kada čitaju Purane na dan Vishnua (Ekadashi), čovjek dobiva za svako slovo koje pročita, rezultat poklanjanja smeđe krave brahmani. Slijeđenje Ekadashi vrate je jedan od najboljih upaya za povećanje dobre sreće.

 

 

Sadhana

Jyotish upaya - Dana

Mjere za popravljanje astrološke situacije

Iskoristi davanje milostinje (dana) za smanjenje negativnih i jačanje pozitivnih učinaka planeta kroz sponzoriranje izgradnje hrama.

Saznaj više...

Sade Sati - Jyotish upaya

Sade Sati period - mjere za ublažavanje

Zatraži izračun Sade Sati perioda, saznaj nalaziš li se trenutno u njemu, kada ga možete očekivati i kako ga ublažiti.

 

Saznaj više...

Izgradi vedski centar

Sudjeluj u izgradnji vedskog centra

Uključi se u projekt izgradnje vedskog centra i dodaj na račun svoje dobre karme.

Saznaj više...