Gospodin Šiva je rekao obraćajući se svojoj supruzi: “Parvati! Svi grijesi koje ljudi počine tijekom deset milijuna života, bit će biti uništeni u noći bdijenja na Ekadaši. (SKANDA PURANA)

Kalendar

Ovdje možete pogledati vedski kalendar koji prati kretanje mjeseca. Svi su lunarni dani navedeni tijekom godine i kako biste lakše pratili podijeljenji su prema vari (danu/datumu), tithiju (lunarnom danu), pakshi (četrnaestodnevnici), yogi (planetarnoj kombinaciji) i nakshatri (sazviježđu).

U vedama se ovaj kalendar naziva Panchanga. Riječ pancha znači broj pet, a anga oznaćava dijelove kalendara. Tako, Panchanga kalendar ima pet dijelova (vara, tithi, paksha, yoga i nakshatra) koji su važni za određivanje nekog dana. 

 

Također smo, za one koji dnevno meditiraju u vremenu sandhye, naveli vremena izlaska i zalaska sunca te kada je točno podne. Sandhya predstavlja vrijeme kada noć prelazi u dan, kada dan prelazi u noć i kada je točno podne. Ti su dijelovi dana vrlo važni za one koji svakoga dana meditiraju na Gayatri mantru ili sprovode recitiraciju vedskih mantri.

Klikom na ime grada u desnom stupcu dobit ćete detaljni prikaz Panchanga kalendara za grad u kojem živite. Nalazite li se u gradu koji nije naveden, registrirajte se i pošaljite nam poruku u kojoj ćete navesti grad u kojem živite, pa ćemo dodati Vaš grad na listu.

 

 
 

Sadhana

Izgradi vedski centar

Sudjeluj u izgradnji vedskog centra

Uključi se u projekt izgradnje vedskog centra i dodaj na račun svoje dobre karme.

Saznaj više...