Tri lica karme

Često slušamo o karmi ili o zakonu uzroka i posljedice, no malo je poznato da karma ima tri lica ili tri načina na koje djeluje. Također, tu je i vječno pitanje - može li se karma promijeniti i ako može, kako?

Iz drevnih vedskih spisa saznajemo kako postoje tri vrste karme:

1. karma ili djela zbog kojih dobivamo samo dobre posljedice,

2. vikarma ili djela zbog kojih dobivamo samo loše posljedice i

3. akarma ili djela zbog kojih ne dobivamo niti dobre niti loše posljedice, odnosno ne dobivamo nikakve materijalne posljedice.

 

KARMA - dobra djela

Svaki put kada napravimo neko dobro djelo dobivamo za uzvrat neki oblik nagrade koji je za nas povoljan i koji nam donosi ugodu, uživanje, obilje, mir, sreću i zadovoljstvo. S obzirom da svatko želi ove povoljne stvari prisutne i svom životu u što većoj mjeri, karma je još poznata kao pobožna djela ili dužnosti propisane za civilizirana ljudska bića.

Obavljanjem karme provodimo dharmu (ispravno djelovanje), a rezultat dharme je artha ili dobitak neke vrijednosti poput bogatstva, sreće, zdravlja, zadovoljstva, itd.

Kada činimo dobra djela, posljedica će uvijek biti neki povoljni rezultat.  U Vedama nalazimo kako zlo nikada ne može nadvladati dobro.

Dobru karmu možemo stvoriti svjesnim naporom ili također nesvjesnim djelovanjem. Bilo da smo svjesni ili nesvjesni u djelovanju koje stvara dobru karmu, rezultat će uvijek biti povoljan. 

Djelovanjem na razini karme i prakticiranjem dharme, svatko može promijeniti svoj život na bolje i uživati u ovom i sljedećem životu.

U karmu potpadaju djela poput milostinje, žrtvovanja, provođenje pokora i trapnja.

 

VIKARMA - loša djela

Kao što karma predstavlja dobra djela, vikarma predstavlja loša djela koja su namijenjena stvaranju loše sreće. Svaki put kada se uključimo u djela vikarme, trošimo s bankovnog računa dobre karme i povećavamo bankovni račun loše sreće.

Kao i karma, vikarma djeluje bilo da smo nje svjesni iili nesvjesni; znamo li da ćemo ispaštati ili pak neznamo, rezultat će biti nesreća.

Ako primjerice netko ne zna da je vatra vruća, opeći će se isto kao i da zna. Na sličan način, kada se netko uključi u djelovanje vikarme koja stvara nevolju, bijedu i nesreću, neizbježno će ispaštati posljedice takvog djelovanja.

Uzmimo primjer davanja milostinje. Recimo da izlazite iz neke trgovine i opazite prosjaka. Dobro ste raspoloženi i želite učiniti dobro djelo s namjerom da si stvorite dobru karmu koja će rezultirati u povećanju vaše sreće. Što više dobrih djela učinite to će vam se više vratiti. Tako djeluje zakon uzroka i posljedice. S tim na umu dajete prosjaku 10.000 eura. Jeste li sada obavili karmu ili vikarmu?

Ako prosjak novac koji ste mu dali iskoristi za djela karme, vi ćete dobiti udio u tome i uživati blagodati. Ali što ako prosjak kupi oružje i nekoga ubije? Tko je odgovoran i tko će ispaštati?

Zakon karme je vrlo jednostavan, ali opet i vrlo složen. On djeluje na sve uključene. Budete li odgovorni za stvaranje dobre karme, dobiti ćete povoljne rezultate, no budete li odgovorni za stvaranje vikarme i sami ćete dobiti lošu karmu i ispaštati posljedice tih djela.

Dobro, gotovo nitko ne daje milostinju od 10.000 eura prosjacima, no što ako prosjak kupi alkohol? Iz Veda saznajemo kako konzumiranje alkohola i ostale vrste intoksikacije smanjuju povoljne rezultate koji se dobivaju provođenjem pokora i trapnji. Ako prosjak kupi alkohol i podijeli ga s još pet ljudi, prema zakonu karme “pomogli” ste najmanje šestero ljudi da ostane bez rezultata svojih dobrih djela i tako sami sebi stvorili vikarmu ili posljedice koje ćete morati ispaštati kada za to dođe vrijeme.  

Vikarma je jedini i glavni uzrok nesreće i patnje.

 

Rezultati te posljedice karme i vikarme se očituju u nekoliko stadija:

1. Aprarabdha - nemanifestirana karma i izvori potencijalne karme koja će tek dati plodove

2. Bija (biđa) - karma koja je u obliku sjemena i tek čeka da se počne manifestirati

3. Kutastha - karma koja je u uspavanom stanju i čeka da se “probudi”

4. Phalonmukha - karma koja se već manifestirala i dala plodove koje “kušamo”

 

AKARMA - djelovanje bez posljedica

Dobra djela karme mogu neutralizirati posljedice loših djela (vikarme) i pomoći nam da živimo u blagostanju, sreći i ispunjeni zadovoljstvom. Međutim, postoji djelovanje koje ne stvara niti loše niti dobre posljedice, već nas oslobađa od ropstva karme. Takvo se djelovanje naziva akarma ili poništenje svih vrsti karme.

Rezultat djelovanja na razini akarme je neopisiva radost i sreća, odsutnost uznemirenja i osjećaj blaženosti. Onaj tko djeluje u akarmi, uvijek je radostan i duboko zadovoljan jer je takvo djelovanje poput vatre koje spaljuje u pepeo karmu u svim svojim stadijima.

Kretanjem po crti vremena naša karma prelazi iz stadija bije (biđe) ili sjemena u stadij kuta ili u stanje u kojem tek što se nije manifestirala. Ako nekoga na crti vremena očekuje neka nepovoljna reakcija zbog djelovanja na razini vikarme, tu karmu koja se još nije manifestirala može izbrisati akarma ili djelovanje koje uništava posljedice vikarme. 

Religioznim riječnikom, akarma može uništiti sjeme grijeha, sam grijeh i neznanje koje vodi ka grijehu.

Međutim, naš moderni način života nas uči kako da velikom brzinom trošimo rezultate dobre karme i kako da se s više ili manje uspjeha nosimo s posljedicama vikarme (loše karme) kada se očituju pod utjecajem vremena.

 

Želimo li živjeti kako smatramo da zaslužujemo za akarmu bismo trebali odvojiti više vremena... 

 

Sadhana

Izgradi vedski centar

Sudjeluj u izgradnji vedskog centra

Uključi se u projekt izgradnje vedskog centra i dodaj na račun svoje dobre karme.

Saznaj više...

Sade Sati Upaya

Muči te Saturn? Provjeri ako si pod utjecajem zloglasnog Sade Sati perioda (donosi sedam i pol godina tuge).

Klikni