Prasadam - nuđenje hrane

Prasadam je hrana koja je ponuđena božanstvima i potpuno oslobođena karme. Evo kako kod kuće napraviti KARMA-FREE hranu (prasadam).

 

Prasadam je hrana koju priželjkuju čak i polubogovi. Hrana pripremljena s ljubavlju i predanošću te ponuđena božanstvima u poniznom stavu nazivamo prasadam. Tako pravilno pripremljena i spiritualizirana hrana ima moć proćišćenja svjesnosti i pomaže u duhovnom uzdizanju.
 
Prijevod same riječi “prasadam” ukazuje na milost, naklonost, zadovoljstvo, blagoslove i potpuno očitovanje božje naklonosti. Vedski mudraci navode kako će onaj tko redovito uzima prasadam biti imuniziran od kontaminacije materijalizma i uživati naklonost Svevišnjeg Gospodina.
 
Prema vedskim spisima hrana se dijeli na četiri vrste:
 1. Hrana u vrlini (sattva).
 2. Hrana u strasti (rajas).
 3. Hrana u neznanju (tamas).
 4. Transcendentalna, karma-free hrana (prasadam) 
 
Prasadam se priprema od hrane u vrlini ili sattvične hrane. Hrana u odlici vrline draga je onima koji žive pod utjecajem odlike vrline. Ona produžuje život, pročišćava postojanje i daje snagu, zdravlje, sreću i zadovoljstvo. Takva hrana je vegetarijanska, sočna, masna, cjelovita i draga srcu.
 
Hrana u odlici strasti (rajas) i neznanja (tamas) uzrokuje nevolje, bijede, bolesti i lošu karmu te se stoga ne može koristiti kao hrana za ponudu božanstvima. Stoga iako neke namirnice pripadaju vegetarijanskoj prehrani (poput luka, češnjaka, kapule, kave, gljiva, vina i vinskog octa, raznih alkoholnih pića itd.), ne mogu se nuditi božanstvima.
 
Također, meso, riba i jaja se ne mogu nuditi božanstvima jer pripadaju odlici neznanja (tamas). Samo se hrana u vrlini može nuditi božanstvima. 
 
Hrana u vrlini obuhvaća voće, povrće, mahunarke, žitarice, sjemenje, mliječni proizvodi (od kravljeg mlijeka), orašasto voće je u odlici vrline ili sattva-gune (guna = odlika, sattva = vrlina). Voda je također u vrlini.
 
Pripremanje prasadama počinje s pripremom bhoge. Bhoga je hrana koja još nije ponuđena božanstvima. Ponuda bhoge može biti jednostavna, poput nuđenja jabuke u umu ili kompleksnija, poput nuđenja kuhane hrane božanstvima slijeđenjem pravila pripremanja prasadama - ovisno o tome kakav standard želimo držati u našoj sadhani (duhovnoj praksi).
 
Za nuđenje bhoge po nekom srednjem standardu potrebno nam je slijedeće:
 
 • posuđe i pribor za kuhanje
 • namirnice (u vrlini)
 • dobri recepti
 • duhovna svijest
 • stav služenja
 • ljubavni zanos
 • slika božanstva
 • posude za ponudu
 • mantra za nuđenje
 • zvonce za nuđenje (izborno)

 

 

Kada želimo ponuditi hranu za nuđenje (bhogu) potreban nam je jedna metalni poslužavnik, dvije čaše, dvije žličice i nekoliko posudica u koje ćemo servirati hranu. 

 

Sve seviramo po dvije posude jer Gospodin je uvijek praćen svojom pratiljom koja je njegova moć zadovoljstva ili je u društvu svojih ekspanzija i pratitelja. Ako smo skuhali rižu, servirat ćemo rižu u dvije posude, jednu za Gospodina, a jednu za njegovu družicu, suprugu ili pratitelja.

 

Primjerice za božanstva Sri Lakshmi Narayana ćemo jednu posudu riže ponuditi Gospodinu Narayani, a jednu njegovoj supruzi Sri Lakshmi Devi. Slično je za Sri Radhu i Krishnu ili Krishna i Balarama. No ako nudimo Gospodinu Jagannathu, onda imamo tri posudice, tri žlice i čaše s vodom - za Gospodina Jagannatha, njegovog brata Sri Baladeva i za njihovu sestru Sri Subhadra Devi.

 

U čaše uvijek stavimo vodu, a ako nudimo neki sok, možemo dodati još čaša i ponuditi sok.

 

Bhogu možemo nuditi i Dharma Devati i na taj način ga dodatno zadovoljiti.

 

PrasadamKada smo sve pripremili i stavili na nacnu za nuđenje, cijelu ponudi stavljamo pred sliku božanstva i odamo poštovanje božanstvima. Poštovanje možemo odati tako da se poklonimo pred božanstvima sa sklopljenim rukama ispred srca ili da se poklonimo te glavom, rukama, laktovima, koljenima i stopalima dotaknemo pod.

 

Za vrijeme odavanja poštovanja izgovaramo mantru za odavanje poštovanja. To može biti mantra za duhovno učitelja ili mantra za božanstva kojima nudimo hranu. Poštovanje možemo odati i mantrom kojom obožavamo božanstva, na primjer, Dharma Devatu.

 

Ako nudimo hranu Krishni, onda možemo tri puta odmantrati Hare Krishna Maha-mantru:

 
Hare Krishna Hare Krishna 
Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare
 
Nakon odavanja poštovanja potrebno je pristupiti nuđenju bhoge izgovaranjem mantre tri puta. Koristimo li zvonce za nuđenje, možemo lagano lijevom rukom zvoniti zvoncem i istovremeno izgovarati mantru.
 
Dok izgovaramo mantru ponizno molimo Gospodina i njegove pratitelje da prihvate bhogu koji smo pripremili za njihovo zadovoljstvo. Mudimo mu to što je na metalnom poslužavniku za nuđenje te meditiramo da Gospodin prihvati i preostalu hranu koja je ostala u loncu. Kada završimo izgovaranje mantre sklopimo ruke ispred srca i ponizno, u umu, zamolimo dragog Gospodina da prihvati hranu koju smo skuhali s ljubavlju i predanošću.
 
Ako nemamo vremena ili smo u delikatnoj situaciji, hranu (bhogu) možemo ponuditi i u umu. Prizovemo sliku ili oblik Gospodina u svoj um, izgovorimo u sebi tri puta mantru i ponudimo hranu na taj način. Ponude u umu mogu biti servirane u dijamantnim posudama i zlatnim čašama, a srebrne žlice mogu biti optočene rubinima i smaragdima. Ipak, najvažniji je stav služenja s predanošću i osjećajem ljubavi. 
 
Nakon što smo ponudili bhogu Gospodinu i zamolili da da prihvati našu ponudu, odmaknemo se od mjesta gdje smo ponudili hranu i pustimo Gospodina da uživa u hrani koje smo ponudili. Za to vrijeme možemo očistiti kuhinju oprati posuđe i dovesti sve u vrlinu - što znači da je sve čisto i uredno.  
 
Nakon 5-10 minuta priđemo našem malom oltaru, mjestu gdje smo nudili hranu i pljesnemo dlanom o dlan tri puta. S radošću i veseljem ponovo izgovorimo mantru i zahvalimo se Gospodina što je prihvatio ponudu.
 
Sada je ponuda okončana i ostaci hrane koje smo ponudili su sada prasadam. Uzmemo metalni poslužavnik, prebacimo hranu iz posudica za nuđenje u posude za jelo i serviramo još po želji iz lonaca za kuhanje. Prije blagovanja prasadama odamo poštovanje duhovnom učitelju ili božanstvima te se zahvalimo za milost.  
 
Ostale napomene:
 
 • Posude za kuhanje božanstvima i posude za jelo je dobro držati odvojeno.
 • Prije kuhanja oprati ruke i usta te ne dodirivati usta, nosnu šupljinu, uši ili stopala tijekom kuhanja.
 • Za vrijeme kuhanja ruke moraju biti čiste i ne smijemo ništa jesti tijekom kuhanja ili dodirovati tjelesne otvore (usta, uši, nos…), stopala ili nečiste stvari.
 • Tijekom kuhanja za božanstva se ne smije kušati ili probavati hrana prije nego što ponuda bude ponuđena božanstvima (Gospodin prvi uživa, pa tek onda mi)
 • Za vrijeme kuhanja izbjegavati kontemplaciju hrane i zamišljanje kako ćemo je uživati.
 • Vladati umom i osjetilima i kuhati za zadovoljstvo božanstva, kao da kuhamo za nekog važnog gosta.
 • Kuhinja mora biti čista i nigdje ne smije vidljivi biti meso, riba, jaja, kava ili alkohol.
 • Najbolje tijekom cijelog vremena kuhanja izgovarati mantre i meditirati kako se kuha za zadovoljstvo božanstva.
 • Za vrijeme kuhanje ne smije se govoriti grube riječi, psovati, svađati, podrigivati ili ispuštati plinove.
 • Kuhača, lonac, zaimača, čaše, posude i žličice za ponudu te sve ostalo što koristimo za kuhanje (npr. začini, šećer, sol...) i ponudu božanstvima moraju biti čisti, nikad korišteni i novi (kasnije se mogu opet koristiti, ali samo za kuhanje božanstvima). Sve treba biti novo/čisto kao i spužva kojom se pere posuđe za kuhanje. I deterđent za pranje suđa isto treba biti novi i korišten samo za kuhanje božanstvima.
 • Sve što se koristi za kuhanje/puju i obožavanje, može se oprati i sačuvati za sljedeći put te držati na čistom mjestu.
 • Ne bi trebalo jesti iz posuda za ponudu ili iz lonca u kojem se kuhalo za ponudu. Ako želimo uzeti još prasadama iz lonca, onda operemo ruke i usta prije serviranja i serviramo s čistim rukama još prasadama bez dodirivanja posuda iz kojih se jelo. Vratimo potom lonac na čisto mjesto i nastavimo s blagovanem prasadama.
 • Prilikom serviranja ne dodorivati posude iz kojih mi jedemo sa zaimačom od božanstava. 
 
 
Glavna stvar pri pripremanju prasadama je ljubav i predanost. Pravila pomažu da zadovoljimo božanstva svojom službom i pažnjom na detalje oko pripreme. Jedan je sadhu (sveta osoba) rekao kako “ljubav znači obraćati pozornost na detalje”.
 
Ovako ponuđena hrana se naziva prasadam i ima veliku moć. Prasadam je karma-free hrana i ima moć čišćenja loše karme. Onaj tko jede hranu ponuđenu s poštovanjem i ljubavlju, stječe dobrobiti kao da je radio vatreno žrtvovanje i ne zapliće se u posljedice djelovanja. Dobro je također dijeliti prasadam da i drugi imaju dobrobit, a posebno je dobro nahraniti bolesne i siromašne, beskućnike, susjede i sve članove obitelji, uključujući i životinje.
 
 

Jyotish upaya - Dana

Mjere za popravljanje astrološke situacije

Iskoristi davanje milostinje (dana) za smanjenje negativnih i jačanje pozitivnih učinaka planeta kroz sponzoriranje izgradnje hrama.

Saznaj više...

Sade Sati - Jyotish upaya

Sade Sati period - mjere za ublažavanje

Zatraži izračun Sade Sati perioda, saznaj nalaziš li se trenutno u njemu, kada ga možete očekivati i kako ga ublažiti.

 

Saznaj više...